Stichting Varen in Assen

Rondvaartboot De Fluisteraar was altijd eigendom van Stichting Varen in Assen. Het bestuur van de stichting bestond uit personen die door hun achtergrond grote verbondenheid voelen met de stad Assen in het algemeen en met het gebruik van de twee grote waterwegen van de stad in het bijzonder. De oorspronkelijke stichting Varen in Drenthe is in juni 2007 opgericht en onderging in 2013 een naamswijziging naar Varen in Assen aangezien de activiteiten op Assen gericht waren. Naast het stimuleren en faciliteren van het gebruik door recreanten van Vaart en Kanaal, richt ViA de aandacht op het inschakelen van werkeloze jongeren bij de verschillende soorten ‘wateractiviteiten’. Hierbij werd en wordt onder meer gedacht aan het creëren van leerwerkplekken op het gebied van constructie, horeca, technisch onderhoud en aan het bouwen van schepen. Stichting varen heeft haar doelstellingen en het schip de Fluisterraar in maart 2022 overgedragen aan stichting Phusis.

Stichting Phusis

Phusis is een woon- en werkcombinatie die zich inzet voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Phusis biedt deze mensen perspectief door samen op zoek te gaan naar de kansen en mogelijkheden gericht op werk. Werk geeft elk mens het gevoel van waarde te zijn en stabiliseert, normaliseert en verbindt. Op verschillende locaties biedt Phusis vormen van dagbesteding zoals in het Duurzaamheidscentrum Assen. In juni 2020 heeft Phusis met Stichting Varen in Assen voor drie jaar een gebruikersovereenkomst gesloten voor de exploitatie van rondvaartboot De Fluisteraar als nieuwe dagbestedingslocatie. Zie ook www.stichtingphusis.nl

Rondvaartboot Assen

De bouw van de rondvaartboot 'De Fluisteraar' vergde een investering van ca € 250000. De boot is onder deskundige leiding gebouwd waarbij werkloze mensen zijn ingezet. Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn 8 à 10 leerwerkplekken gecreëerd. De rondvaartboot heeft in het seizoen van 2016 t/m 2018 gevaren en biedt plaats voor 42 personen (pre-corona). In verband met technische problemen moest de boot daarna aanzienlijk worden aangepast. Het heeft tot begin 2020 geduurd, voordat de benodigde financiering daarvoor beschikbaar kwam door bijdragen van de Provincie Drenthe, Gemeente Assen en particuliere giften. Vanaf augustus 2020 zal de Fluisteraar naar verwachting weer in de vaart zijn voor een herstart van rondvaarten, een aantal vaararrangementen en reserveringsmogelijkheden voor besloten groepscharters. In het vaarseizoen 2021 wordt een volledig aanbod van vaararrangementen nagestreefd. 


NIEUWSBERICHT 1 september

Eindelijk is het dan zover en kunnen de trossen van De Fluisteraar los. Zo vaart de Fluisteraar vanaf woensdag 8 september tot 1 oktober iedere woensdagmiddag om 14.00 uur vanaf de Kop van de Vaart voor een Historische Rondvaart. Op vrijdag 17 september is een extra afvaart om 14.30 uur. Een gids van de Asser Historische Vereniging gaat mee aan boord. Tickets zijn te koop bij het VVV van Assen. 

Met de rondvaartboot vanuit Kloosterveen naar het centrum van Assen om te shoppen, lekker te lunchen of het museum te bezoeken? Op de woensdagen 22 en 29 september kunt u vanuit De Haven van Kloosterveen een retour boeken naar het centrum van Assen en weer terug. Vertrek om 10.00 uur en om 16.00 weer opstappen vanaf De Kop van de Vaart. Tickets kunt u reserveren via het contactformulier van deze website.

Om de terugkeer in Asser wateren te vieren wordt de Fluisteraar op donderdagmiddag 16 september feestelijk in gebruik genomen door wethouder Broekema. Deze bijeenkomst maakt deel uit van een 4-daagse waarin de Fluisteraar vanaf de kop van de Vaart haar kunsten zal laten zien met rondvaarten en besloten charters.  

Ook na het vaarseizoen vanaf 1 oktober is de rondvaartboot te boeken voor vergaderingen of bijeenkomsten eventueel in combinatie met een korte vaartocht. Vraag via het contactformulier naar de mogelijkheden. Vanaf  de start van het nieuwe vaarseizoen op 1 april 2022 is de Fluisteraar weer te boeken voor vaartochten en groepscharters.        

Nieuwsbericht 1 augustus

De Fluisteraar was tot onze spijt in juli helaas toch nog niet inzetbaar, maar we hebben wel vorderingen gemaakt in aanloop naar de daadwerkelijke exploitatie van de rondvaartboot. De boot is nu nagenoeg af en het meubilair zal worden teruggeplaatst. De laatste weken heeft de (deels nieuwe) schippersploeg al proefgevaren en de ervaringen zijn heel goed. De trossen kunnen bijna los! 

 

We zetten nu koers naar een concrete inzet van de Fluisteraar vanaf 1 september aanstaande. Tot het einde van het vaarseizoen op 1 oktober proberen we de Fluisteraar zoveel mogelijk in te zetten en aan Assen te laten zien. Dat doen we o.a. met een feestelijke ingebruikname half september waarbij De Fluisteraar gedurende drie dagen de kunsten zal vertonen vanaf de Kop van de Vaart. Hierover zullen we u z.s.m. informeren via deze website. De eerste reserveringen voor groepsarrangementen in september zijn al geboekt. Heeft u plannen voor een leuk uitje in september waarin de rondvaartboot prima zou passen, reageer dan via het contactformulier. 

Vanaf 1 oktober is de Fluisteraar te huur als bijzondere vergaderlocatie in de Haven van Kloosterveen en zijn er kleine vaartochtjes mogelijk (bruggen gesloten) en kunt u tal van horeca-arrangementen bijboeken. Vanaf 1 april 2022 starten we dan weer met het nieuwe vaarseizoen, weliswaar onder voorbehoud van omstandigheden (corona).

Nieuwsbericht 1 juni

Vanwege de versoepelingen van de corona maatregelen is het vanaf zaterdag 5 juni weer mogelijk om met groepen op een rondvaartboot te varen, weliswaar met een beperkte vervoerscapaciteit vanwege de 1,5 meter afstand. Dat is fantastisch nieuws! Maar nu we het ruime sop weer kunnen kiezen, hebben we helaas pech met de laatste werkzaamheden op de Fluisteraar, waardoor de rondvaartboot pas naar verwachting 1 juli kan worden ingezet. De laatste loodjes wegen zwaar, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we de werkzaamheden de komende weken kunne afronden. Zo is vandaag weer een vinkje gezet op onze “to do-list” met de nieuwe belettering van de Fluisteraar. Overweegt u de huur van de Fluisteraar vanaf juli, vul dan nu een contactformulier in en dan nemen wij contact met u op om vrijblijvend de mogelijkheden met u te bespreken. Kom aan boord!

De Haven van Kloosterveen is bij het inrijden van de wijk Kloosterveen via de Kloosterweg sinds kort goed te vinden door deze nieuwe bewegwijzering van de Gemeente Assen. We hadden hier om gevraagd om het voor onze gasten makkelijker te maken om de juiste koers naar De Fluisteraar te kunnen bepalen. We zijn er blij mee! 

18 Juni Volledig Rondje Assen

Zaterdag 18 juni dagarrangement 10.15 uur inschepen, rondje Assen met lunchpauze van 45 min. Terug circa 15.45 uur. €24,50 p.p Reserveer via rondvaartbootassen@stichtingphusis.nl