Persbericht januari 2020

De Fluisteraar weer in Asser wateren.

Met veel geld en energie is het gelukt om de rondvaartboot van Assen op de scheepswerf SRF in Harlingen weer vaarklaar te krijgen. De gemeente Assen, de Provincie Drenthe, Rabobank Assen en Noord-Drenthe en Stichting SoProAs zorgden uiteindelijk voor de noodzakelijke financiering. Door het uitbreken van corona gingen de plannen voor inzet van de boot in het vaarseizoen van 2020, volledig overboord. Gelukkig is de haven van Kloosterveen vanaf 7 januari a.s. weer zijn thuishaven. De Fluisteraar arriveert daar na zijn reis vanuit Harlingen naar Assen. In de thuishaven wordt de boot verder gereed gemaakt voor exploitatie. 

 

Stichting Varen in Assen

De Fluisteraar is eigendom van Stichting Varen in Assen (VIA) en is in 2016 afgebouwd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het kader van een werkloosheidsproject. Het doel was en is nog steeds om met de boot een sociale onderneming te voeren. Varen in Assen hanteert daarbij zowel een economische als sociale doelstelling. Zo moet de rondvaartboot de Asser wateren bevaren en beschikbaar zijn voor bewoners en bezoekers, financieel onafhankelijk zijn en een vaste marktpositie verwerven. Maar sociale doeleinden zijn minstens zo belangrijk. Zo moet de Fluisteraar een fijne ontwikkelplek worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en samenleving.

 

Exploitatie door Stichting Phusis

Met de contractering van Stichting Phusis als exploitant van de Fluisteraar, heeft VIA de komende drie jaren een goede partner gevonden om de eigen doelstellingen te kunnen realiseren. Stichting Phusis krijgt de boot om niet tot haar beschikking. Zij begeleidt en zorgt namelijk al ruim 20 jaar voor mensen in kansloze posities en biedt perspectief door eigen woon- en werkplekken aan te bieden. Phusis was in 2016 ook nauw betrokken bij de bouw van de boot. Bij de exploitatie zal Phusis nauw samenwerken met partijen die actief zijn op de zorg- en arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld met Werkplein Baanzicht Drentsche Aa.

 

Feestelijke ingebruikname  

Na aankomst in de Haven van Kloosterveen wordt het binnenwerk geschilderd en aangepast. Naar verwachting wordt de Fluisteraar in maart feestelijk in gebruik genomen met een proefvaart voor genodigden. Dan wordt ook het nieuwe logo en de website van de Fluisteraar gepresenteerd (www.rondvaartbootassen.nl). De boot is vanaf dat moment beschikbaar voor huur voor vergaderingen, bedrijfsuitjes en familiefeestjes in combinatie met horeca-arrangementen en groepsactiviteiten. In het vaarseizoen 2021 meert de Fluisteraar op vaste momenten weer aan op de Kop van de Vaart voor onder andere  themarondvaarten voor toeristen en inwoners van Assen. Dit laatste uiteraard onder voorbehoud i.v.m. Covid-19.

NB Beide Stichtingen zijn ANBI gecertificeerd.